Виробництво чаю: шлях від плантації до чашки

21.08.2018
 Виробництво чаю: шлях від плантації до чашки

Виробництво чаю - це неймовірно складний і трудомісткий процес, що вимагає не тільки глибоких знань у вузькоспеціалізованій галузі, а й любові до своєї справи. Щойно зароджений чайний лист повинен подолати довгий шлях, перш ніж він перетвориться з молодого пагінця в насичений і ароматний напій. Які стадії проходить виготовлення чаю, і в чому їх особливості, спробуємо розібратися нижче.

Розпочати варто з того, що чай будь-якого виду виготовляють з однієї і тієї ж рослини – китайської камелії (Camellia Sinensis). Рослина з роду Камелії сімейства Чайних. Являє собою вічнозелений кущ, який цвіте білими квіточками з жовтою серединкою. Проте нам цікаві не квіточки, а листочки, оскільки саме з них отримується напій під назвою «чай».

Хімічний склад чайного листа, зрозуміло, складний. Нам достатньо знати, що до нього входять три основні елементи, що впливають на смак, аромат і лікувальні властивості напою: дубильні речовини, кофеїн та ефірні масла. За аромат відповідають ефірні масла, за смак - дубильні речовини, ну а кофеїн - за бадьорість духу.
Отже, з одного і того ж куща можна отримати і зелений, і білий, і чорний чаї. Секрет такого різноманіття полягає в різній технології його виробництва. Виробництво чаю відрізняється для кожного з видів та сортів чаю. Умовно кажучи, скільки існує сортів чаю, стільки і пов'язаних з ними видів виробничого процесу. Однак, на сучасному механізованому підприємстві все це різноманіття операцій можна умовно звести до наступних етапів.
  • Збір листя
  • Зав'ялювання
  • Скручування
  • Ферментація
  • Сушіння
  • Сортування
  • Упаковка, маркування
  • Транспортування
  • Переміщення на склад
  • Фасування

Збір листя - виключно ручна праця. Виконуюють її жінки, оскільки зазвичай збирають лише 2-4 верхніх листочки, а це - справжня ювелірна робота! Важливо швидко доставити чай на фабрику для збереження його свіжості. Там чай додатково сортується вручну перед тим, як збиральниці здадуть його на виробництво.

Зав'ялювання - це просто холодна сушка матеріалу, мета якого - знизити вміст вологи в чайному листі на 40-55%. В листі протікають складні біохімічні процеси, лист розм'якшується, стає еластичним і пружним. Процес триває 10-24 год, в залежності від вихідного вмісту вологи, температури і вологості.

Скручування здійснюється в спеціальних машинах - ролеррах. В результаті скручування руйнується структура чайного листа на клітинному рівні, лист дає сік, вміст клітин перемішується, і починаються біохімічні процеси окислення і ферментації. Саме в результаті скручування чайне листя набуває звичної форми.

Ферментація - найважливіший з етапів виробництва, що визначає органолептичні характеристики чаю: колір, смак, аромат. Умовно, ферментація - це бродіння всередині листа під впливом ферментів, що входять до його складу. Тут вирішується, стане чай, наприклад, зеленим або чорним. Процес протікає 3-5 год.

Потім чай відправляється в сушильну камеру, в якій процес ферментації припиняється. Відбувається фіксація досягнутих смакових характеристик чаю і його остаточне висушування. У процесі сушіння чайне листя втрачає вологу, а його вага стає в декілька разів меншою. Стандартна температура сушки - 90 С.

Чай після сушіння є сумішшю різних за величиною чаїнок. Тому на наступному етапі його піддають сортуванню на ситах різних розмірів. В результаті, на фабриках первинної переробки чайного листа отримують кілька основних груп чаю: цільнолистові (Whole Leaf), ломані (Brokens), висівки (Fanings) і крихти (Dust).

Після сортування чай маркують і пакують. Традиційно чай упаковується в паперові мішки. У свою чергу, для подальшого транспортування, все це поміщається в ще більш об'ємну тару - контейнери, тюки та ін.

Далі чай транспортується на завод наших партнерів у Шрі-Ланці або доставляється в Україну морем спеціальними контейнерними суднами (контейнеровозами). Перевезення чаю - складне завдання з масою труднощів і особливостей. Чай - гігроскопічний вантаж, який легко може увібрати сторонні запахи. Невиконання деяких дуже важливих пунктів: норми вологості, методу складування, умов зберігання, правильності навантаження і розвантаження, можуть привести до псування вантажу. Транспортування повинне здійснюватися виключно в закритих або ізотермічних фургонах, з використанням адсорбируючих речовин, які поміщають в кузов з метою знизити вологість і зберегти всі властивості чаю.

Подальше правильне зберігання чаю на складі не менш важливе для збереження його якості. Зберігати чай слід в чистих, сухих, добре провітрюваних приміщеннях при відносній вологості повітря 60-65% (не вище 70%), не допускаючи сусідства з товарами, які швидко псуються і мають різкий запах.

Чайний матеріал приходить до нас на склад в надійно захищених мішках, виготовлених з багатошарової целюлози та фольгованої плівки, що захищає від попадання зовнішнього повітря і запахів. Крупно- і середньолистовий чай засипається в спеціальні бункери, де розпочинається технологічний процес. Зверху з бункера по чаєпроводу чай потрапляє у фольговану стрічку в машині. Автоматичний дозатор відміряє необхідну кількість чаю, а розжарені відрізні щипці відрізають і спаюють фольгований пакет із чаєм. Так виходить саме той фольгований пакетик, який ми звикли бачити всередині картонних пачок. Ці пакети потрапляють до фасувальнь, які вручну упаковують пакет в картонну коробку. Далі листовий чай в картонних коробках потрапляє на верстат, який пропалює дати випуску і упаковує коробки в плівку.

Цікаві

Статті

 Виробництво чаю: шлях від плантації до чашки
Виробництво чаю: шлях від плантації до чашки
Виробництво чаю - це неймовірно складний і трудомісткий процес, що вимагає не тільки глибоких знань у вузькоспеціалізованій галузі, а й любові до своєї справи. Щойно зароджений чайний лист повинен под...
Нова ексклюзивна колекція чаю зі шматочками фруктів та ягід
Нова ексклюзивна колекція чаю зі шматочками фруктів та ягід
Торгівельна марка Edems радо презентує нову ексклюзивну колекцію «Tea & Real pieces of fruits». Ця колекція - це наша відповідь потребам вимогливих споживачів, які надають перевагу смачному, якісному...
Байховий чай - це ...
Байховий чай - це ...
"Бай хао! Бай хао! – вигукували китайці російським купцям, поки ті вибирали чайний лист на базарі. - Подивися який хороший білий ворс, бай хао! Купуй, дорогий! Хороший чай, купуй!".Китайською "бай хао...

Дізнавайтесь першими

Новини Edems