Виробництво чаю: шлях від плантації до чашки
Виробництво чаю - це неймовірно складний і трудомісткий процес, що вимагає не тільки глибоких знань у вузькоспеціалізованій галузі, а й любові до своєї справи. Щойно зароджений чайний лист повинен подолати довгий шлях, перш ніж він перетвориться з молодого пагінця в насичений і ароматний напій. Які стадії проходить виготовлення чаю, і в чому їх особливості, спробуємо розібратися нижче.
Розпочати варто з того, що чай будь-якого виду виготовляють з однієї і тієї ж рослини – китайської камелії (Camellia Sinensis). Рослина з роду Камелії сімейства Чайних. Являє собою вічнозелений кущ, який цвіте білими квіточками з жовтою серединкою. Проте нам цікаві не квіточки, а листочки, оскільки саме з них отримується напій під назвою «чай».
- Збір листя
- Зав'ялювання
- Скручування
- Ферментація
- Сушіння
- Сортування
- Упаковка, маркування
- Транспортування
- Переміщення на склад
- Фасування
Збір листя - виключно ручна праця. Виконуюють її жінки, оскільки зазвичай збирають лише 2-4 верхніх листочки, а це - справжня ювелірна робота! Важливо швидко доставити чай на фабрику для збереження його свіжості. Там чай додатково сортується вручну перед тим, як збиральниці здадуть його на виробництво.
Зав'ялювання - це просто холодна сушка матеріалу, мета якого - знизити вміст вологи в чайному листі на 40-55%. В листі протікають складні біохімічні процеси, лист розм'якшується, стає еластичним і пружним. Процес триває 10-24 год, в залежності від вихідного вмісту вологи, температури і вологості.
Скручування здійснюється в спеціальних машинах - ролеррах. В результаті скручування руйнується структура чайного листа на клітинному рівні, лист дає сік, вміст клітин перемішується, і починаються біохімічні процеси окислення і ферментації. Саме в результаті скручування чайне листя набуває звичної форми.
Ферментація - найважливіший з етапів виробництва, що визначає органолептичні характеристики чаю: колір, смак, аромат. Умовно, ферментація - це бродіння всередині листа під впливом ферментів, що входять до його складу. Тут вирішується, стане чай, наприклад, зеленим або чорним. Процес протікає 3-5 год.
Потім чай відправляється в сушильну камеру, в якій процес ферментації припиняється. Відбувається фіксація досягнутих смакових характеристик чаю і його остаточне висушування. У процесі сушіння чайне листя втрачає вологу, а його вага стає в декілька разів меншою. Стандартна температура сушки - 90 С.
Чай після сушіння є сумішшю різних за величиною чаїнок. Тому на наступному етапі його піддають сортуванню на ситах різних розмірів. В результаті, на фабриках первинної переробки чайного листа отримують кілька основних груп чаю: цільнолистові (Whole Leaf), ломані (Brokens), висівки (Fanings) і крихти (Dust).
Після сортування чай маркують і пакують. Традиційно чай упаковується в паперові мішки. У свою чергу, для подальшого транспортування, все це поміщається в ще більш об'ємну тару - контейнери, тюки та ін.
Далі чай транспортується на завод наших партнерів у Шрі-Ланці або доставляється в Україну морем спеціальними контейнерними суднами (контейнеровозами). Перевезення чаю - складне завдання з масою труднощів і особливостей. Чай - гігроскопічний вантаж, який легко може увібрати сторонні запахи. Невиконання деяких дуже важливих пунктів: норми вологості, методу складування, умов зберігання, правильності навантаження і розвантаження, можуть привести до псування вантажу. Транспортування повинне здійснюватися виключно в закритих або ізотермічних фургонах, з використанням адсорбируючих речовин, які поміщають в кузов з метою знизити вологість і зберегти всі властивості чаю.
Подальше правильне зберігання чаю на складі не менш важливе для збереження його якості. Зберігати чай слід в чистих, сухих, добре провітрюваних приміщеннях при відносній вологості повітря 60-65% (не вище 70%), не допускаючи сусідства з товарами, які швидко псуються і мають різкий запах.
Чайний матеріал приходить до нас на склад в надійно захищених мішках, виготовлених з багатошарової целюлози та фольгованої плівки, що захищає від попадання зовнішнього повітря і запахів. Крупно- і середньолистовий чай засипається в спеціальні бункери, де розпочинається технологічний процес. Зверху з бункера по чаєпроводу чай потрапляє у фольговану стрічку в машині. Автоматичний дозатор відміряє необхідну кількість чаю, а розжарені відрізні щипці відрізають і спаюють фольгований пакет із чаєм. Так виходить саме той фольгований пакетик, який ми звикли бачити всередині картонних пачок. Ці пакети потрапляють до фасувальнь, які вручну упаковують пакет в картонну коробку. Далі листовий чай в картонних коробках потрапляє на верстат, який пропалює дати випуску і упаковує коробки в плівку.
Рекомендовані
Продукти
Цікаві
Статті
Дізнавайтесь першими
Новини Edems