Це цікаво
Продукція
Новинки
Акции
Контакти
Рецепти

10 причин, чому ми рекомендуємо пити чаї ТМ „Edems”
Чай: рослина та напій
збір та попереднє сортування
зав’ялення
скручування
ферментація та просушування
кінцеве сортування, маркування та пакування
Декілька корисних порад



збір та попереднє сортування

Все починається із збору чайного урожаю. Зазначимо, що збирається не весь лист, а лише молоді, соковиті чайні листочки і бруньки (тіпси), які ледь розпустились або не розпустились взагалі. Така верхівка - два-три верхніх листочки і брунька - називається флешшю.

Збирати молоді чайні листки можна кожні 7-14 днів, так як вони ростуть дуже швидко. Підраховано, що за рік з одного чайного куща можна отримати до 70 кг готового чорного чаю. Сьогодні проводиться багато селекційних і агротехнічних експериментів, спрямованих на збільшення продуктивності чайного куща. Наприклад, середньорічний урожай зеленого листа з куща в 1900 році в Ассамі становив біля 180 кг, а на початку нового тисячоліття, середньорічний обсяг складає вже 450-680 кг.

Ми вже зазначали, що на якість чаю також впливає розміщення плантацій над рівнем моря. Це також впливає і на кількість разів збору урожаю. Так, на високогірних плантаціях півночі Індії (Дарджилінг) збір відбувається відносно чотирьох сезонів активного збору, що прив’язані до періодів активної вегетації:

  1. 1. „Рання (або перша) флеш” збирається в період з кінця лютого до середини квітня. Це дарджилінги самі елітні (і найдорожчі!), вони дають світлий, яскравий, досить міцний і дуже ароматний настій, який дуже ціниться любителями чаю у цілому світі;
  2. 2. „Друга (або весняна) флеш” збирається в період з травня по червень. Це класичні сортові дарджилінги, які мають більш темний, червонуватий колір настою, добру міцність і аромат, а також характерний для дарджилінгів фруктово – „мускатний” присмак.
  3. 3. „Літня флеш” збирається в період з липня по вересень. Дарджилінги цього урожаю мають найтемніший колір настою, виражений смак і міцність, але при цьому декілька гірший аромат. Слід також відмітити, що в Індії в цей період починається сезон дощів, тому в листі літнього урожаю дуже багато води. (Це означає, що дана заварка погано зберігається, тому її слід вживати якнайшвидше).
  4. 4. „Осіння флеш” збирається в жовтні – листопаді. По своїх смакових і ароматичних характеристиках займає проміжне місце між весняним і літнім урожаєм, однак має дві специфічні властивості. По-перше, своєрідний мідно-червоний (рижий) колір настою, а, по-друге, найбільш крупне по розміру листя, що видно навіть по сухій заварці.

Традиційно вважається, що найбільш якісні чаї виходять із сировини першого урожаю, однак це не зовсім вірно. Різниця між першим і пізніми урожаями найбільш помітна при зборі чаю на ординарних (часто рівнинних) плантаціях Індії та Цейлону. Якщо говорити про сорти дарджилінгу, то тут різниці між урожаями не стільки помітні, а скоріше породжують різнобарвність смаку і аромату „на любителя”.

З Китаєм все декілька складніше, так як країна велика і чай росте по всій території, але основний час збору урожаю - з квітня по червень, хоча як і всюди, найкращими вважаються чаї перших, самих ранніх урожаїв. Підкреслимо, що там все дуже унікально і буквально залежить від мікроклімату, який є на тому чи іншому схилі. Наприклад, в Ханчжоу, де вирощується знаменитий чай Dragon Well, збір врожаю починається на початку березня і продовжується до кінця жовтня. При цьому чай умудряються збирати 20-30 раз на рік з періодичністю 7-10 днів. Та ще й при цьому рахують, що якщо збирати частіше, то якість чаю погіршиться.

Нагадуємо, що збирається не все підряд чайне листя, а лише молоді чайні пагони, на кінці яких не більше 2-3 листочків і брунька (цей набір називається флеш). Бруньки можуть бути нерозпущеними або напіврозпущеними. Брунька, яка повністю розпустилась в квіти для чаю, не має ніякої цінності, оскільки абсолютно не передає заварці свого аромату. Крім того, найкращі чайні флеші збираються з верхівок, а не із бокових пагонів. В цілому ж, чим ближче до стовбура ростуть листочки, тим вони грубіші.

Як правило чай, виготовлений із верхніх трьох листків і бруньки маркується, (на пачках) як „Золотий чай”, а виготовлений лише із трьох листочків без бруньок, маркується як „Срібний чай”. Досить часто на елітних чаях також є вказівки – „перший лист”, „другий лист”, „третій лист”. Ці маркування, зазвичай, вказують на те, що в даній суміші чаю переважають відсортовані (переважно в ручну) верхні листки, які ідуть відразу після бруньки („перший лист”), через один від бруньки („другий лист”) і т.д.

Збір чаю можна здійснювати як вручну, так і за допомогою машин. Ручний спосіб вважається найкращим (індійські чаї ручного збору, як правило, маркуються, як classic - класичні), так як якість зібраних листків набагато вища, ніж при машинному зборі. Крім того ручний збір надзвичайно ретельний, наприклад, для елітних чаїв збираються тільки верхівки пагонів; збиральники не беруть також поломані, нечисті або хворі листочки.

Чаєзбиральні машини використовуються з 30-х років ХХ ст. Сучасні машини для збору чаю нагадують величезні пилососи, які всмоктують листя з чайного куща. Але чаєзбиральні машини використовуються досить обмежено, так як, по-перше, вони не зручні на високогірних плантаціях, а по-друге, якість чайного листа після такого збору значно погіршується, оскільки машини прихоплюють багато старого і огрубілого листя. Сировина, яка збирається за допомогою машин, використовується для приготування дрібнолистових чаїв низької якості або у фармацевтичну промисловість для отримання кофеїну.

Ручний збір чаю - це кропітка та надзвичайно тонка праця. Тому нею, переважно, займаються жінки. Уявіть собі:

  • • для того, щоб отримати 1 фунт (приблизно 450 г) готового чорного чаю, необхідно зробити декілька десятків тисяч "зриваючих" рухів рукою. Зауважимо, що середнє співвідношення зібраного і готового чаю складає 4:1;
  • • в 1 кг чайного листя приблизно 3000 флешей. Денна норма збиральниці складає в середньому 30-35 кг. Спробуйте для повного уявлення покласти в рюкзак стільки кілограм (вам напевно відомо, що чайні листочки збираються в корзини, які носять за спиною) і відправитись хоча б на одноденну подорож в Карпати і походити по горах. Але майте на увазі, усе це треба робити обережно, так як чайний лист дуже тендітний, він ламається і псується. Зазвичай, на 1 га площі працює 4-6 збиральниць. Але унікальний парадокс в тому, що, як правило, сортовий чай росте на різних плантаціях площею приблизно 0,5 га. Так що по горах доводиться полазити іще й від однієї плантації до іншої;
  • • врахуйте також такі „дрібниці” як:  палюче сонце, непомірна вологість, різних комах і можете сміливо вирушати на прогулянку.

Тож, як бачимо, ручний збір чаю - надзвичайно трудомісткий процес, але погодьтесь, що результат того вартий.

На даному етапі проходить також попереднє сортування. Цей процес також відбувається вручну. Із свіжозібраних листків відбраковується брудне та хворе листя, а також відбираються найякісніші флеші.



\"\"
\"\" EDEMS ELITE TEAEDEMS PREMIUM GOLDEdems Classic TeasEdems Flavoured TeasEdems Tea with Fruit PicesEdems Exclusive  Big  Leaf Tea

English Classic
всього: 774186
сьогодні:
Created by LogoStudio

ТМ Едемс
Урк
Рус
Main