Це цікаво
Продукція
Новинки
Акции
Контакти
Рецепти

10 причин, чому ми рекомендуємо пити чаї ТМ „Edems”
Чай: рослина та напій
збір та попереднє сортування
зав’ялення
скручування
ферментація та просушування
кінцеве сортування, маркування та пакування
Декілька корисних порад



Чай: рослина та напій

Сьогодні важко уявити своє життя без багатьох, на перший погляд, абсолютно незначних речей. Серед таких і чай. Офіційні переговори, простий робочий день, сімейне тепло та затишок, душевні розмови з друзями, шумні вечірки та романтичні вечері, жодне з цих заходів важко уявити без чашечки смачного ароматного напою. Спробуємо задати собі запитання, чи знаємо ми що-небудь про рослинку, з якої отримуємо той самий смачний, ароматний напій? Тож ...

Наукова назва чаю Камелія Китайська (по латині Camellia sinensis). Згідно ботанічного опису, чайний кущ – це багаторічний вічнозелений кущ зі стержневою кореневою системою. Листя почергове, короткочеренкове, блискуче, схоже на продовгуватий еліпс, по краю гострозубе, до 7 см довжиною і до 4 см в ширину, зверху темно-зелене, знизу світло-зелене.

Чай виробляється із молодих листків і бруньок чайної рослини Camellia siensis. Існує дві принципові різновидності чаю: дрібнолистовий китайський (Camellia siensis siensis) і крупнолистовий ассамський (Camellia siensis assamica), але вирощуються також гібриди цих різновидностей.

Чайне дерево - надзвичайно теплолюбива рослина, та все ж може витримувати і мороз до 12-14º С, але без снігового покрову.

Розміри чайного куща визначаються широтами, в яких він росте: чим ближче до екватора, тим вище чайний кущ. Чайне дерево надзвичайно любить вологу, а краще сказати неймовірну вологу, частий і сильний полив, а також високу вологість повітря, але при всьому вищесказаному не терпить застою води біля коріння, тому найкраще росте на гірських схилах, де вода практично не затримується і стрімко стікає з гір. З високогірних плантацій на висоті 2100 м над рівнем моря збирають чай особливо високої якості. Правда не можна сказати, що зважаючи на це, чайні деревця вирощують лише в горах. В тропічному кліматі чайний кущ росте і приносить урожай на протязі цілого року, приносячи при цьому набагато вищі урожаї, ніж високогірний.

Чайний кущ - це дуже довговічна рослина. Він може плодоносити на протязі століття. При цьому, найбільший продуктивний вік чайного куща на схилах 70 років, на рівнині – 40-45 років. Таким чином, можна зробити висновок, що тривалість життя чайного куща в середньому дорівнює тривалості життя одного покоління людей.

Розмножувати чай можна як насінням, так і за допомогою живців, але останнім часом використовується лише розмноження живцями. По мірі того, як кущ росте, його підрізають, тим самим стимулюючи появу нових пагонів і забезпечуючи красиву, пишну корону, яка постійно омолоджується.

Урожайність чайного куща різноманітна. В Індії, наприклад, вона складає 5,5 тис./га. В Шрі-Ланці – 7,5 тис. Можна, звичайно, підвищити урожайність, вносячи добрива та розрихлюючи землю. Але чайний кущ дуже чутливий до умов, тому вплив на ґрунт знижає якість чайного листя. Тому в Індії, наприклад, навіть не розрихлюють ґрунт на чайних плантаціях, а висаджують на плантаціях дерева "затінителі", корона яких створює сприятливий для чаю мікроклімат, а коренева система покращує якість ґрунту.

Існує більше 1500 різних сортів чаю, які ростуть більше ніж в 25 країнах - виробниках по всьому світі. Але найбільших з них є лише п’ять: Шрі-Ланка, Індія, Африка, Китай та Індонезія. Ними виробляється 79% чаю в світі і здійснюється 86% світового експорту (всі вони, окрім Китаю, є членами Чайної Ради). Коротенький екскурс у кожну із них:

Шрі-Ланка експортує біля 21% світового об’єму. Три області, де знаходяться плантації, виробляють чаї різного смаку і кольору. Основні сорти: цейлонська суміш (Ceylon Blend), Dimbula (дімбула), Nuwara Eliya (нувара елія) і Uva (ува).

Індія експортує приблизно 14% світового об’єму чаю. Тут росте чай з унікальним смаком і характеристиками. Основні сорти: індійський чай,  Assam (ассам), Darjeeling (дарджилінг) та Nilgiri (нілджірі) .

Африка. Східна Африка, яка майже пізніше всіх почала вирощувати чай, зараз є головною силою посеред чайних плантаторів і вирощує прекрасні чаї, які використовуються у виготовленні сумішей по всьому світі. Чотири країни: Кенія, Малаві, Танзанія і Зімбабве виробляють 25% світового експорту, кожна має Чайну палату або асоціацію.

Китай, батьківщина чаю, виробляє біля 18% світового експорту. Наряду з чорними чаями, Китай виробляє п’ять інших видів чаю, якими славиться: зелені, „улунг”, білі, ароматизовані і пресовані.

Індонезія виробляє біля 8 % об’ємів світового експорту. Основні плантації – на Яві і Суматрі. Всі чаї в Індонезії легкі, мають насичений смак і яскравий колір. Раніше в більшості вони продавались тільки для виготовлення сумішей, але зараз виготовляються власні спеціальні сорти.

У наступних розділах ми пропонуємо вам більш детально ознайомитись із усіма таємницями, з допомогою який чай із рослинки перетворюється у напій.



\"\"
\"\" EDEMS ELITE TEAEDEMS PREMIUM GOLDEdems Classic TeasEdems Flavoured TeasEdems Tea with Fruit PicesEdems Exclusive  Big  Leaf Tea

English Classic
всього: 774183
сьогодні:
Created by LogoStudio

ТМ Едемс
Урк
Рус
Main